Ja nyt on tullut jyrsijämaailmaan tälläinen vitsaus.
!Lainaus hamsu foorumilta!
ETENKIN EDELLISESSÄ NÄYTTELYSSÄ OLLEET JA SEURAAVAAN MENOA SUUNNITTELEVAT: Lukekaa tarkasti tämä viesti läpi!
Meille kävi niin ikävästi, että todennäköisesti muutaman viikon takaisesta näyttelystä saimme "tuliaisia" jonkun/joidenkin hamsumme mukana. Vein meidän eläimet Arkkiin näytille ja niistä otettiin mikroskooppinäyte, diagnoosina todennäköinen Radfordia Affinis, hiiripunkki.
Tämä loinen on nyt sitten levinnyt useampiin meidän jyrsijöihin, ja saimme kaikille loishäätökuurit. Harmi kyllä taitaa olla niin, että jos meillä pari näyttelyssä mukana ollutta hamsua on onnistunut saamaan "tartunnan", lienee todennäköistä, että emme ole ainoita. Ja jos ne ovat näyttelystä tarttuneet, niitä on ollut jonkun hamsuilla jo ennen näyttelyä...
Eläinlääkärin mukaan tämä hiiripunkki voi tarttua kaikkiin jyrsijöihin (ei kuulemma koiriin, onneksi) ja "todennäköisesti käykin ne kaikki iloisesti läpi, mikäli mahdollisuus on". Huomioitavaa on, että edes Virkon S ei tehoa näihin kuin mekaanisesti (eli huuhtoo ne pois sileiltä pinnoilta), sillä se edellyttäisi sitä, että nämä loiset hukutettaisiin kyseiseen aineeseen! Virkon S:n käyttö näyttelyssä näiden leviämisen estämiseksi on suunnilleen yhtä tehokasta kuin desinfioitavien pintojen pesu kuumalla vedellä. Vaikka pöytä saataisiin puhtaaksi, niitä voi olla tuomarin/hamsteria käsitelleen ihmisen käsissä ja vaatteissa tai hamsterin boxissa.
Erittäin ikävää tässä nyt sitten on tuo Virkon S:n tehoamattomuus, sekä se, että nämä loiset siis voivat levitä pöydällä boxista toiseen, ihon ja kosketuksen sekä vaatteiden välityksellä! Suositeltavaa lienee suhtautua nyt suurella varauksella näyttelyyn menoon tämän tiedon valossa...
TARKASTAKAA OMAT ELÄIMENNE, etenkin edellisessä näyttelyssä olleet. Tarkkailkaa, esiintyykö lisääntynyttä rapsuttelua ja näyttääkö turkki vähän "halkeilevalta" tai elottomammalta: nämä olivat oireet, joista aloin epäillä, ettei kaikki ole ihan ok. Nämä punkit ovat hyvin hyvin pieniä, ne yleensä kaivautuvat ihoon, mutta niitä on myös ihon pinnalla. Näyttävät paljaalla silmällä katsottuna hyvin pieniltä hilsepisteiltä karvojen juuressa ja iholla, ja niiden saattaa havaita liikkuvan vain hieman - itse otin kameran suurennuslasitoiminnolla kuvia jyrsijöiden iholta, ja suurimmalla suurennoksella saatoin nähdä hyvin pienen vaalean ryynimäisen ötökän, jolla molemmin puolin kolme jalkaa. Eläinlääkärin mikroskooppinäytteessä toennäköisimmäksi diagnoosiksi varmistui juuri tuo edellä mainittu radfirdia affinis. Googlettamalla siitä en löyytänyt mitään tietoa, joten soittelen vielä Kontio-Jalangalle ja kyselen lisätietoja (ja varmistan, että on kirjoitettu oikein), ilmoitan sitten tänne mahdolliset lisätiedot.
Hoitona meillä on nyt suun kautta Ivomec koko porukalle, 3-4 kertaa parin viikon välein. Kuulemma parissa viikossa pitäisi lähteä auttamaan. Lisäksi kaikki huokoiset materiaalit heitettävä roskiin ja terraariot ja häkit pestään kuumalla vedellä (sileiltä pinnoilta punkit huuhtoutuvat pois) ja lisäksi pesaisen ne vielä desinfiointiaineella. Radfordia affiniksen pitäisi kuolla pakastamalla sekä yli 100 asteen lämmössä. Käymme parin viikon kuluttua antamassa näytteet tilanteesta, jotta nähdään, tehosiko Ivomec kaikkiin. Toivotaan, että näin on.
Jos joltakulta näitä löytyy, yritän auttaa sen minkä voin ja tiedän omien eläinteni suhteen. Eläimistä voi ottaa teippinäytteitä ja viedä eläinlääkärin mikroskoopin alle analysoitavaksi. Ottakaa tartuntaa epäillessänne yhteys eläinlääkäriin, jotta saatte tarvittaessa sopivat loishäätökuurit.
!!! Muistattehan, että mikäli punkkitartunta löytyy samasta taloudesta, jossa kantavia/imettäviä naaraita ja pieniä poikasia, ei ivomecia saa käyttää edellä mainituille; ne täytyy eristää ja käsitellä myöhemmin.
Seuraavilla foorumeilla on kyseisestä aiheesta keskustelua